Tips & Tricks

Hoe kan ik mijn huis of appartement zelf en snel verkopen zonder makelaar?
Deze tips en ervaringen helpen je om je huis direct en helemaal zelf succesvol te verkopen.

1. Kies de juiste verkoopperiode

De populairste periodes om een huis te verkopen zijn de lente en herfst. In het zonlicht ziet een woning er mooier en gezelliger uit en de tuin staat in bloei. 

Andere factoren, zoals lage rentevoeten en aanpassingen aan fiscale voordelen (zoals de woonbonus) kunnen de vraag naar huizen ook sterk beïnvloeden. Met de juiste timing kan je je huis sneller verkopen.

2. Herstel de (kleine) gebreken

Zichtbare gebreken of slijtage kunnen argwaan opwekken bij kandidaat-kopers. Voer het nodige onderhoud uit en repareer de meest dringende en zichtbare delen van je woning Vaak zal dit oplapwerk zijn, zoals een barst in de muur opvullen. Of felle muren, ramen en deuren een nieuw leven geven met een likje verf.

 

Verken je eigen woning langs de voordeur alsof je er nooit eerder bent geweest en kijk goed rond. Elk scheurtje of bubbeltje kan je aanpakken. Zo vermijd je vragen tijdens de rondleiding zoals “is dit een vochtplek?” Natuurlijk moeten serieuze, structurele gebreken die niet zonder grote kosten te herstellen zijn, altijd medegedeeld worden aan de potentiële koper.

3. Ruim je woning op

Een net en opgeruimd huis zal meer rust en ruimte uitstralen. Misschien vind jij dat het er beter ‘gezellig rommelig’ bijligt, maar dat geldt niet voor de kandidaat-koper

 

Zorg ervoor dat de vloeren proper zijn, de ramen gewassen en de kasten afgestoft. Orde en netheid geven je bezoekers het nodige vertrouwen: “Als het er nu zo proper bij ligt, dan zal de woning steeds goed onderhouden zijn.”

4. Creëer een aangename geur

Het is geen fabeltje dat potentiële kopers vaak vallen voor een nette, aangenaam geurende woning.

De geur van een versgebakken cake, een kop koffie of een vers gebak in de oven kan een heel huiselijke sfeer oproepen bij kandidaat-kopers.

Ook de geur van populaire wasmiddelen in een berging of wasruimte kunnen hierbij helpen. Een frisse geur versterkt ook het gevoel van netheid en hygiëne in huis.